Veelgestelde vragen

Hier beantwoorden wij veelgestelde vragen over tuning in het algemeen en onze werkwijze

Wij zijn gespecialiseerd in het tunen van Renault motoren. We hebben jaren ervaring met diverse ombouwen en stages van tuning op deze motoren. Daarnaast hebben wij geïnvesteerd in apparatuur specifiek voor Renault, hiermee kunnen we meer waarden dataloggen dan algemene tuners, waardoor we de motor beter af kunnen stellen.

Wij voorzien uw auto daadwerkelijk van een custom tune, niet zoals vele tuners beweren, welke in de meeste gevallen echter een standaard programma schrijven, zonder daadwerkelijk te weten wat er zich in de motor afspeelt, in dit geval geldt, you get what you pay for!

Dit varieert per type auto en de stage van tuning. Over het algemeen liggen onze prijzen tussen de €500 en €800. Neem voor meer informatie contact met ons op.

In verband met de hoge kosten hebben we geen pin automaat.

Bij alles wat wij leveren krijgt u netjes een factuur. Doorgaans vragen wij u deze te voldoen middels tikkie of bank overschrijving.

Wanneer u een reader nodig heeft om geld over te maken zorg dan dat u deze mee neemt naar uw afspraak.

Per auto is dit verschillend maar over het algemeen geldt het volgende:
Stage 1 – een auto welke nagenoeg origineel is, eventueel voorzien van Basic Breathing Mods (inlaatfilter, open filter en/of uitlaatsysteem)
Stage 2 – een auto voorzien van stage 1 mods, toegevoegd met een spaghetti spruitstuk, decat/sportcat, upgraded intercooler, etc.
Stage 3 – een auto voorzien van stage 2 mods, toegevoegd een ander inlaatspruitstuk, nokkenassen, hybride turbo, andere injectoren etc.
Stage 4 – een auto voorzien van stage 3 mods, toegevoegd een grote turbo, gesmede drijfstangen en/of zuigers, verandering van brandstofsysteem etc.

Afhankelijk van hoe exotisch de setup is kan dit variëren van 1 tot 8 uur. Bij de meeste auto’s hebben wij al ervaring met de do’s and don’ts waardoor tuning gemiddeld zo’n 2 uur in beslag neemt.

Dit is per type verschillend, evenals per individuele auto. Op de pagina posten we regelmatig resultaten waarvan een inschatting kan worden gemaakt wat er te verwachten valt. Wij beloven geen vaste koppel of vermogenstoename, dit omdat hier simpelweg niet altijd aan voldaan kan worden.

De atmosferische motoren van Renault zijn vanaf de fabriek al flink geoptimaliseerd. Desondanks kunnen we hier toch vaak nog meer vermogen en koppel uit halen. Hier kunnen we tevens een flinke verbetering in driveability halen, denk hierbij met name aan de gasreactie en koudloop.

De turbomotoren van Renault hebben een ruime veiligheidsmarge, hier is vaak al 50nm+ en 25pk+ mee te winnen. Daarnaast geldt hetzelfde als bij atmosferische motoren.

Renault heeft per motortype een 10-tal calibratie engineers die maandenlang aan de afstelling van een motor werken. Elke tuner die beloofd nog eens 10% verminderd verbruik te realiseren verkopen slechts praatjes.

Doordat we de afstelling, met name in hogere belasting/toerengebied, optimaliseren zal deze theoretisch gezien zuiniger gaan lopen, dit is bij zulk gebruik dan echter weer lastig te vergelijken.

Over het algemeen valt dit erg mee, het is vooral afhankelijk van het gebruik van de auto, wordt de auto enkel als circuitauto gebruikt, zal het toegenomen vermogen uiteraard voor meer slijtage zorgen, wordt de auto echter gewoon dagelijks gebruikt met af en toe een sportief ritje of circuitdag, dan zal het verschil in slijtage verwaarloosbaar zijn.

Over het algemeen stemt Renault de koppeling af op het, veilige, maximaal toelaatbare koppel. Bij de auto’s die wij tunen kennen we deze limitering en zullen we hier altijd onder blijven.

De beste ervaringen hebben wij met BP ultimate euro 98 of vergelijkbaar Shell Vpower 98. Een nóg hoger octaangetal wordt pas interessant bij flink getunede motoren. Ook bij de niet-RS motoren is bovenstaand van toepassing.

Bij dieselmotoren is de diesel van een gerenommeerd tankstation altijd aan te raden, goedkope brandstoffen zijn in dit geval niet voor niks goedkoop.

Het belangrijkste is dat de auto zich in technisch goede staat bevind. Meermaals hebben we, bijvoorbeeld, mee gemaakt dat op de testbank blijkt dat de bougies aan vervanging toe zijn of de injectoren vervuild zijn. Als de motor stationair onregelmatig loopt is dit een voorbode van 1 v/d 2 bovenstaande.

Olieverbruik is 1 van de grootste oorzaken van verminderd vermogen, is het bij je bekend dat de auto overmatig olie verbruikt, los dit dan eerst op alvorens de auto te laten tunen.

Zorg dat de banden in goede staat zijn en dat de auto correct is uitgelijnd.

De auto wordt afgesteld op de op dat moment aanwezige brandstof in de tank, wat je in de afgelopen 5 jaar getankt hebt, heeft hier niet direct invloed op. Zie hiervoor bovenstaand advies.

Wij zijn ons leveranciers programma fors aan het uitbreiden. Een webshop is echter, in verband met tijdgebrek, nog niet aan de orde. Wil je onderdelen aanschaffen en/of laten monteren, neem dan contact met ons op.